Create by Mim
Creatief bezig zijn

2016-07-23

Handwerken

Ik heb er altijd iets mee gehad……als klein meisje vond ik de gehaakte kleedjes bij oma over de stoel al prachtig, bewonderde ik het geborduurde geboorte lijstje wat boven mijn bed hing,
en luisterde ik graag naar wat mijn moeder vertelde over haar hand gemaakte dingen.
 
Het allereerste jurkje wat zij voor mij genaaid had was gemaakt van een rode zakdoek. Ik zie mijn moeder nog op de bank, met een brei werkje in haar handen…..toverde ze toch zo een mooie trui voor ons, en dan dat heerlijke geluid van die tikkende pennen.
 
Het verdriet dat ik had om een gat in mijn maillot omdat ik was gevallen, suste ze door deze te stoppen waarna deze gewoon weer mee kon. Maar ook het geluid van de naaimachine…..dan zat mijn moeder aan de keukentafel en maakte zij van wat lapjes stof de mooiste kleren voor ons, die we later in het dorpshuis mochten showen tijdens een modeshow, zoiets vergeet je toch nooit meer!?
 
Op school leerde ik een lapje te weven, te punniken of zelf een stukje te breien, en nog weer later maakte ik mijn eerste etui met rits…..wauw……dat ik dat kon!!
 
In mijn werk als ziekenverzorgende bleef ik het handwerken tegenkomen, bijna alle vrouwelijke cliënten waren aan het breien of haken en werd al het moois aan familie geschonken of verkocht voor het Rode Kruis. Zelf kreeg ik eens een paar gehaakte pantoffels…..het idee dat deze lieve mevrouw daar zo veel uurtjes voor mij in had gestoken. Het samenzijn van mensen op de wekelijkse handwerk ochtend, zo knus, altijd een gesprek en altijd een lach…..handwerken verbindt mensen.
 
Wat jammer dacht ik weleens als deze generatie er straks niet meer is, en je straks niemand meer ziet handwerken. Maar gelukkig merkte ik nadat ik een cursus haken had gevolgd, op Social Media dat handwerken weer helemaal in is en hartstikke HIP!!
 
Ik doe zo veel ideeën op, het maakt me blij en het zet me aan tot nieuwe handwerkjes. Oude patronen krijgen een nieuw leven, een nieuwe kleur, met een eigentijds garen. En dat alles doet mij dan weer denken aan toen. Ik geniet er zo van!!
 
Daarom is mijn website ontstaan, zodat ook ik de passie voor het handwerken kan delen en je wellicht uit kan nodigen voor een workshop, je te inspireren…..en je weer even mee te nemen naar het onbezorgde gevoel van vroeger ;-)

IMG_2833.jpg
Dit ben ik in mijn zakdoek jurkje.

IMG_2835.jpg
Samen met mij zusje en broertje poseren in de zelf gebreide truien van mijn moeder.

IMG_2836.jpg
Mijn rieten poppenwagen met zelfgemaakte dekentjes in 1977 en voor onze dochter in 2010.

IMG_2838.jpg
Dit geborduurde geboorte lijstje hing vroeger boven mijn bed.

IMG_2848.jpg
Het handwerkboek wat ik heb gekregen van mijn oma om nieuw leven te geven aan patronen met kleuren en garen Anno Nu.

[font=’Helvetica Neue’, Helvetica, sans-serif]Bewaren[/font][font=’Helvetica Neue’, Helvetica, sans-serif]Bewaren[/font]
[font=’Helvetica Neue’, Helvetica, sans-serif]Bewaren[/font][font=’Helvetica Neue’, Helvetica, sans-serif]Bewaren[/font]

Admin - 13:06:59 @ algemeen | Een opmerking toevoegen